Vinuri Dionysos

RIPASSO - VINURI

Tradiții oenologice

Nu v-am mai povestit de mult timp despre tradițiile oenologice din #ValpolicellaClassica, tradiții care împletite cu tehnicile moderne de vinificație au condus la obținerea unor giuvaeruri de vinuri pe care nu le poți găsi decât în această zonă viticolă: #Amarone, #Ripasso, #Recioto, #Appassimento.
Dar pentru a putea avea bucuria de a savura în pahare o astfel de bijuterie de vin, trebuie să ne înarmăm cu răbdare. Pentru că toate aceste vinuri se obțin greu și cu multă trudă.
V-am mai spus câte ceva despre vinificația #Amarone și despre #Appassimento. Strugurii cei mai frumoși și sănătoși, culeși în septembrie/octombrie și selecționați încă din vie, sunt supuși stafidirii în incinte cu temperatură și umiditate controlate, pentru durate diferite de timp.
Iar acum vom povesti despre #Valpolicella #Ripasso #Classico #Superiore.
Vinul #ValpolicellaRipasso este fabricat din struguri cultivați în zona Valpolicella, fiind aceiași din care se face și #Amarone: Corvina, Corvinone, Rondinella.
Recoltarea are loc la începutul lunii octombrie, iar strugurii sunt culeși exclusiv manual.
Odată ajunși în cramă, strugurii sunt zdrobiți și dezciorchinați, iar vinificația este cea clasică pentru un vin roșu de calitate. Adică fermentație alcoolică la temperatură controlată între 25 și 28 °C și macerare timp de 10 zile cu scufundarea căciulii de trei ori pe zi.
Vinul final – #ValpolicellaClassico este depozitat în rezervoare din inox până în februarie, când se infuzează peste boasca de la Amarone și are loc fermentarea „Ripasso” sau a doua fermentare pe pielițele provenite de la Amarone, încă bogate în arome și zaharuri. Fermentarea durează timp de 15 zile, la o temperatură de 15 °C, cu omogenizare zilnică.
Vinul astfel obținut trece apoi prin fermentație malolactică completă și este stabilizat natural.
Urmează o maturare de câteva luni în butoaie de lemn, după care se transferă în rezervoare de inox, așteptând cuminte îmbutelierea. Maturarea continuă apoi și în sticle.
Rezultă o minunăție de vin de culoare roșu rubiniu intens cu note de violet, cu un parfum complex, arome de fructe roșii, vinos și picant și gust armonios, catifelat, neted.
Un vin corpolent cu echilibru ideal între taninuri și aciditate, cu un stil care evidențiază cel mai tipic și tradițional profil al Valpolicellei.
Structura sa bine echilibrată și armonia dintre senzațiile aromatice, olfactive și gustative creează un stil inconfundabil de sobrietate și eleganță.
Fie că e vorba de #DominiVeneti #Pruviniano, #LaCasetta sau #Torbe, sau #CantinadiNegrar sau #VivaldiPremium, fie că e vinul clasic sau cel #organic, #Ripasso se asociază foarte bine cu toate tipurile de carne roșie, atât la grătar cât și la cuptor, dar rezistă bine și la aroma puternică a vânatului și a brânzeturilor maturate.
Iată o idee pentru o cină de sâmbătă seara în compania celor dragi! Sigur îi veți impresiona!
Vreți să știți mai mult? Accesați magazinul nostru .

Lasă un răspuns